COM AJUDAR A LES EMPRESES A ACTUAR AMB UN CLAR PROPÒSIT I AMB ELS MILLORS RESULTATS EN QUALSEVOL MOMENT
Al Setembre de 2003 vam rebre una petició de la NASA. El desastre del transbordador Columbia havia commocionat el món a principis de la primavera d'aquest any. Com a resposta al desastre, la NASA estava formant un equip amb els seus millors enginyers per crear el Centre de Seguretat i Enginyeria, un grup de persones procedent de tota l'organització la responsabilitat de la qual era garantir la seguretat en els programes de la NASA. La posada en marxa de l'equip va ser un esdeveniment de cinc dies, després del qual el cap d'aquest equip informaria el Congrés sobre la missió d'aquest grup.
La veu que vaig escoltar a l'altre costat del telèfon va parlar amb fermesa: "Necessitem una sessió de formació d'equips, que no duri més de 6 hores i que permeti que aquests quaranta científics acuradament seleccionats d'entre tota la NASA tinguin com a vincle d'unió la missió d'aquest nou equip. Per cert, hi haurà més d'un escèptic a la sala, ja que la majoria d'aquests científics està formada per funcionaris de carrera de la NASA que ja han passat per moltes sessions de formació d'equips en el passat. Creuen que ja ho han fet tot i ho han vist tot, pel qual no esperen que aquesta sessió sigui diferent. Ens pots ajudar?"
Com he estat un dels principals arquitectes de LEGO Serious Play (LSP), una tècnica de resolució de problemes i de comunicació basada en el joc, que serveix per ajudar els grups a ser més eficaços, sabia el que aquest mètode podia aconseguir. Els participants construeixen models en 3 dimensions utilitzant els blocs LEGO per respondre a preguntes sobre identitat individual, identitat de l'equip, connexions amb altres membres i comportament en equip que derivi en resultats positius. Una vegada que s'ha construït el model, els participants el doten de significat i creen històries basades en aquest model. L'ús de la metàfora, de la imaginació i de la capacitat per explicar històries és fonamental en el procés. La culminació d'aquest procés és el desenvolupament d'una sèrie de principis rectors que permet que un equip avaluï les opcions existents i identifiqui unes noves, encara que s' enfronti a grans limitacions, a situacions complexes i a territoris desconeguts.
El mètode LSP es basa en les següents creences:
-
Els líders no tenen totes les respostes. Que la seva actuació tingui èxit depèn que escoltin i que facin participar a totes les persones de la sala.
-
És natural que la gent vulgui contribuir , formar part d'un projecte important i adquirir responsabilitats.
-
Si es permet que cada membre contribueixi i expressi la seva opinió, el negoci de l'empresa resultarà més sostenible.
Els equips de projecte treballen per sota del nivell òptim en moltes ocasions:
-
Deixant coneixements valuosos dels membres sense explotar.
-
Prenent males decisions en la base d'una utopia, més que a la realitat.
-
Reaccionant inconscientment davant els esdeveniments en comptes de posar-li consciència i intenció.
El mètode LSP va ser desenvolupat perquè els grups interactuïn, de manera que després:
-
S'hagin descobert noves percepcions i s'hagi tret partit de l'experiència, del coneixement i de l'enteniment de tots els membres.
-
Els membres de l'equip se sentin més segurs i motivats per actuar segons uns coneixements compartits.
-
Els membres de l'equip sentin un major compromís per actuar de forma conjunta.
Vam dir que sí a la petició de la NASA. El procés va funcionar molt bé, fins i tot amb enginyers que estaven acostumats a fer la feina en el seu cap i a plasmar-ho en pissarres blanques. Per a sorpresa de molts, l'equip es va adonar que construir amb les seves mans millorava el seu pensament, la profunditat de les seves percepcions, la claredat d'idees i la velocitat amb la qual tot anava passant. Al final, el grup va cooperar en la seva nova missió, va veure com es desenvolupava la visió general des de múltiples perspectives i va augmentar el seu compromís amb la feina, perquè s'havia implicat en la seva definició.
La història de LEGO SERIOUS PLAY (LSP)
El fundador i president de l'empresa LEGO, Kjeld Kristiansen, estava descontent amb els resultats de les sessions d'elaboració d'estratègies que organitzava amb els seus empleats. Encara que la seva activitat comercial es basava en la imaginació, els resultats d'aquestes sessions no tenien completament d'imaginació. Alhora, dos professors de la IMD (una important escola de negocis a Europa) , Johan Roos i Bart Victor, també s'estaven donant compte dels resultats tan pobres que derivaven de les tècniques de desenvolupament d'estratègies tradicionals. Quan les dues parts es van posar en contacte, van observar que tenien dilemes semblants i que compartien valors que indiquen que les persones són fonamentals per a l'èxit d'una empresa, i que l'estratègia és una cosa que es viu i no una cosa que s'emmagatzema en un document.
Kjeld consentir finançar una investigació sobre aquest problema, creant una empresa filial de LEGO anomenada Executive Discovery. Amb el temps, als professors de l'escola de negocis se'ls va ocórrer la idea d'utilitzar la construcció amb blocs de LEGO per arribar al coneixement inconscient que cada individu posseeix. No obstant això, encara no havien esbrinat com introduir els seus interessos acadèmics com un ingredient més en la recepta del desenvolupament d'una millor estratègia: per exemple, amb conceptes com la identitat, la metàfora, el panorama i els principis rectors La imaginació no havia sorgit encara com a part del procés.
En la meva qualitat de director del desenvolupament de productes per al mercat educatiu de LEGO, em van demanar participar en el projecte per investigar si era factible aplicar blocs de LEGO a aquests conceptes. Una vegada que ens vam adonar que aquests conceptes podrien ser més que una teoria, el nostre treball va evolucionar cap al desenvolupament d'un procés per a l'eina LSP, per tal d'aconseguir que els resultats es poguessin reproduir i que la metodologia fos robusta. La meva formació com a educador i instructor em va proporcionar la visió necessària per comprendre el que calia fer per convertir la LSP en una tècnica poderosa que els consultors poguessin utilitzar amb grups.
Com a resultat d'un treball de molts anys amb el meu propi equip en LEGO i amb les empreses pilot externes, vam haver de realitzar més de vint repeticions del procés formal. A més de ser una prova irrefutable del rigor amb què la LSP s'ha posat a prova, hem après molt. El meu equip i jo vam descobrir ràpidament un model de treball amb els blocs que va produir resultats consistents en grups diferents, una mena de protocol sobre com utilitzar la LSP amb èxit. I estàvem encantats de desvetllar l'eficàcia i la facilitat amb la qual el coneixement inconscient va passar a ser conscient, i la riquesa de percepcions que va sorgir en utilitzar la LSP.
Un dels temes que va sorgir arran de la nostra feina amb les empreses pilot va ser ajudar els grups a conèixer tot el sistema humà al qual pertanyen, perquè estiguessin millor preparats per al futur. En tenir una visió completa del sistema actual (incloent-hi les funcions, les relacions i la cultura dins de l'equip), i al provar el sistema amb situacions hipotètiques específiques, els membres de l'equip van adquirir més confiança, lucidesa i compromís per afrontar esdeveniments futurs.
La pregunta original "Com ens podem preparar millor com a organització per respondre sempre amb èxit davant l'inesperat?" Ens va portar al desenvolupament del taller Estratègia en Temps Real. En desenvolupar la metodologia, ens vam adonar que era prou genèrica com per aplicar-la a alguna cosa més que a la tasca empresarial de desenvolupament d'una estratègia. També es pot aplicar el procés LSP a les:
-
Qüestions d'organització.
-
Qüestions d'equip.
-
qüestions personals.
El taller d'Identitat en Temps Real va sorgir com una forma d'abordar aquestes altres qüestions. Ara està clar que LSP és una metodologia de pensament i de resolució de problemes amb una àmplia gamma d'aplicacions.
Per continuar investigant sobre alguns dels conceptes principals latents al taller Estratègia en Temps Real, l'any 2000 LEGO contribuir a l'establiment de Imagination Lab, una fundació d'investigació sense ànim de lucre. Aquest grup d'investigadors situat a Suïssa se centra en el joc, la imaginació i el sorgiment, perquè s'ocupa principalment de les empreses.
Des de 2001, més de 200 empreses (moltes d'aquestes líders en el seu sector), han utilitzat la LSP, des de Daimler Chrysler, passant per la NASA i Verizon, a Eli Lilly. Els assessors, formats per LEGO, han trobat aquesta metodologia molt versàtil: el mateix serveix per posar en marxa nous equips i aportar nous aires a equips que s'havien estancat, que per ajudar a equips existents a ser més creatius davant reptes nous i per ajudar a equips desmembrats a sortir d'una crisi i de conflictes res productius.
El Secret que la LSP amaga: Per què funciona?
La metodologia LSP recorre a una investigació exhaustiva en el camp dels negocis, de la psicologia, del desenvolupament d'una organització i de l'educació. La LSP es distingeix per ser:
-
Una eina extraordinàriament eficaç. Entre els comentaris dels participants hi ha el següent: "En dos dies vam aconseguir fer més del que havíem fet anteriorment durant diversos mesos de llargues i avorrides reunions." En fer que els participants faran servir diversos tipus d'intel·ligència (visual-espacial, lingüística i físic-cinestèsica) els equips descobreixen d'una manera molt directa el que ignoraven que sabien.
-
Un mètode per aportar nous coneixements en els assumptes difícils. Entre els comentaris dels participants hi ha els següents:
-
"Les idees i la creativitat flueixen fàcilment. La tècnica LSP treu el millor que cada membre ha d'oferir".
-
"Van sorgir noves idees a partir de fonts inesperades".
-
"La sessió va contribuir a què la nostra imaginació tirés a volar".
-
La LSP té la seva base en la teoria del Construccionisme de Seymour Papert, professor a l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT per les seves sigles en anglès) i en la seva idea del pensament concret, és a dir, el pensament amb i per mitjà d'objectes concrets. El Construccionisme estableix que augmentem el nostre coneixement quan construïm alguna cosa extern a nosaltres. La investigació ha demostrat que l'ús d'objectes com a part d'un procés de formulació d'interrogants pot fer que el pensament ocult sigui més fàcil d'analitzar. La construcció de mapes mentals interns és més fàcil quan un construeix models externs que poden ser examinats, compartits i comentats.
Aquesta idea és coherent amb la psicologia i la teràpia d'art que utilitza el dibuix, el collage i l'escultura per crear anàlegs de mapes mentals interns.
En construir models tridimensionals amb blocs LEGO, els participants pensen literalment amb les seves mans. La mà es converteix en una via perquè el cervell construeixi el seu propi coneixement del món. En paraules d'investigadors de Imagination Lab que han estat treballant amb LEGO en els fonaments conceptuals de la LSP: "Una de les funcions de la mà és donar forma al nostre pensament. Si movem les mans o fem gestos per ajudar-nos a pensar, podem assumir que l'ús de materials LEGO per construir representacions físiques d'idees, conceptes i models d'estratègia pot generar un contingut nou. "I no és estrany que la mà sigui una via d'aprenentatge tan potent. La connexió entre la mà i el cervell està molt investigada. El 80% de les cèl·lules del cervell està connectat a les mans. Al mapa cartogràfic del cervell que mostra les proporcions que dedica a controlar les diferents parts del cos, s'aprecia com una part desmesuradament gran està dedicada al control de la mà.
Moltes de les noves percepcions dels participants deriven de portar l'inconscient al conscient. L'aprenentatge comporta tant processos conscients com inconscients. Fem associacions inconscients entre diversos esdeveniments. A més, tenim formes diferents d'organitzar la memòria que funcionen conjuntament; entre d'altres, l'organització espacial (la memòria en relació amb l'espai tridimensional), l'organització temporal (la memòria basada en la cronologia) i l'organització semàntica (conceptes universals independents de l'espai i del temps, com per exemple, les regles matemàtiques). Per cada tipus de memòria hi ha un tipus explícit de memòria de la qual podem parlar conscientment i una part implícita de la qual no podem parlar directament, perquè funciona de forma inconscient. El que sabem de forma conscient ho recordem de forma inconscient.
Tot aquest mecanisme per a produir noves idees i imaginació no seria possible sense un mètode robust d'expressió, sense un mitjà de donar forma als pensaments i a les idees interns d'una persona. Els blocs LEGO proporcionen part d'aquest ric mitjà d'expressió. Cal tenir en compte que vuit blocs de LEGO es poden combinar de 102 milions de maneres; les combinacions possibles de centenars de blocs són increïbles. La tècnica LSP també utilitza la metàfora, ja que es demana als participants que confeccionin una història sobre el que han construït. Les metàfores proporcionen descripcions més riques de la nostra realitat que podrien qüestionar les nostres suposicions i descobrir noves possibilitats. S'ha investigat molt sobre la connexió entre les metàfores i l'aprenentatge:
-
Les metàfores generen formes totalment noves de comprendre les coses.
-
Una sèrie de metàfores dominants dóna forma a com entenem les organitzacions en què treballem.
-
Les metàfores ens transformen pel seu potencial per descobrir percepcions, actituds i sentiments que abans eren inconscients o que no s'havien expressat.
-
Els resultats són profunds i sostenibles. Entre els comentaris dels participants hi ha els següents:
-
"LSP ha canviat la nostra forma de treballar".
-
"LSP ens proporciona una eina per mantenir converses intenses, qüestionar la realitat, impulsar l'aprenentatge, abordar assumptes que poden ser durs, i enriquir les relacions".
-
El procés LSP integra dimensions socials, cognitives i emocionals en els exercicis de grup. La investigació mostra com les persones canvien de forma significativa i irreversible quan el moviment, el pensament i el sentiment es fonen durant la llarga i activa recerca d'objectius personals. L'aprenentatge és més profund i l'experiència es converteix en una cosa memorable, gairebé "segellat a foc." Els blocs de LEGO comuniquen informació poderosa, tant cognitiva com carregada emocionalment. Les emocions juguen un paper especialment rellevant en l'aprenentatge, perquè ens serveixen per estar al cas de canvis importants en l'entorn i de quines són les respostes apropiades, així com per afermar esdeveniments importants en la nostra memòria a llarg termini.
-
És una eina experta en aplanar el terreny de joc, perquè el poder de la varietat de recursos i de les habilitats d'un equip es converteixi en una realitat. Entre els comentaris dels participants hi ha els següents:
-
"La tècnica LSP va equilibrar la diversitat i les diferències inherents al grup".
-
"La diferència més considerable va ser com es va implicar la gent. Tot l'equip es va mostrar compromès i va compartir les seves idees amb el grup".
-
"La metodologia LSP va superar barreres culturals i lingüístiques".
-
La LSP disposa d'un protocol formal que garanteix que tots els participants tenen l'oportunitat d'expressar el seu propi punt de vista abans de rebre la influència de la resta de l'equip.
-
És una forma d'afrontar durs conflictes en les organitzacions de manera productiva. Entre els comentaris dels participants hi ha els següents:
-
"La tècnica LSP va permetre que es toquessin assumptes delicats sense convertir-lo en una cosa personal".
-
"En circumstàncies normals, un conflicte o enfocament pot portar a discutir o a cridar. Aquest mètode canvia la nostra forma d'interactuar".
-
"No passa res si es parla d'assumptes difícils i delicats que en altres circumstàncies es quedarien sense abordar amb massa freqüència".
-
"LSP permet un diàleg fructífer que respecta les opinions i els valors de cada membre de l'equip".
-
La majoria de la gent no està disposada a ser oberta i honesta quan hi ha un conflicte. LSP se centra en el model, no en el creador del model. Gràcies a això, l'entorn d'aprenentatge segueix sent segur, fins i tot en enfrontar-se a assumptes carregats d'emocions. La decisió d'abordar les emocions que afloren durant una sessió de LPS segueix sent competència del creador del model. En paraules dels investigadors del Imagination Lab: "La tècnica LSP permet que els participants comuniquin assumptes difícils per mitjà de l'ús dels models, més que d'una confrontació cara a cara; per exemple, assenyalant la part logística del model pel que fa a la identificació i descripció del problema, en comptes del cap de logística que està present a la sala".
-
És un mitjà de descobrir sistemes humans complexos, de manera que els equips coneixen el panorama i estan més ben preparats per al futur. Entre els comentaris dels participants hi ha els següents:
-
"Descriure les relacions complexes en un procés complex va esdevenir una tasca fàcil."
-
"Ara actuem amb un sentit més intens del" jo "davant la rivalitat per aconseguir recursos internament i davant la competència externa."
-
"Vam descobrir principis rectors simples per començar a actuar d'una manera significativa i eficaç."
-
"La tècnica LSP va millorar el nostre procés de presa de decisions."
-
El taller d'Identitat en Temps Real comença reforçant la identitat individual, després passa a la identitat de l'equip i contínua utilitzant el "panorama" en forma física per posar a prova situacions probables, per exemple, la jubilació de membres importants de l'equip. Aquest ús d'un medi físic coincideix amb la investigació de l'ús de representacions visuals que assenyala i posa nom a les relacions entre entitats importants en un panorama acotat.
La seqüència per la qual s'estableix la identitat individual abans de passar a la de l'equip té un propòsit. Aquesta tècnica permet que aflori una gran varietat de perspectives, imparcials i lliures de la influència d'altres, abans de desenvolupar la identitat de l'equip.
En què consisteix la importància d'una sòlida identitat d'equip? En la mesura que els individus s'identifiquin amb la seva organització, el seu compromís i la seva inclinació a la col·lectivitat (la seva cooperació en el grup) poden augmentar. Més, la investigació demostra que la identitat d'una organització:
-
Proporciona als grups la confiança necessària per ser proactius.
-
Permet que els grups tinguin una major capacitat per evitar, suportar i recuperar-se de les crisis.
-
És essencial per a l'èxit d'un grup a llarg termini.
-
Té un impacte molt potent en els processos de presa de decisions.
-
Ajuda a definir assumptes com amenaces o com a possibles oportunitats.
-
Proporciona un marc en el qual és possible concedir-li prioritat als recursos.
Una vegada que el panorama ha estat identificat, l'examen de les situacions hipotètiques permet que l'equip descobreixi "punts clau" que es veuen afectats per molts esdeveniments probables i també que comprengui com reacciona el sistema en condicions diferents. A l'equip se li demana que presti atenció específicament als comportaments passats que van obtenir bons resultats i que contesti a aquesta pregunta: "Per què creieu que el que vau fer és el correcte?" La percepció que hi ha uns models i uns principis darrere de les decisions que van funcionar, porta l'equip a un conjunt de Principis Rectors Simples. Aquests principis es converteixen en directrius que permeten que els membres de l'equip prenguin bones decisions, cosa que té efectes positius en el sistema, fins i tot quan les situacions són noves i complexes. Els Principis Rectors simples constitueixen un punt de llum enmig de la foscor, una cosa que es preserva a tot preu, perquè permet la supervivència del grup.